Bosch Parade 2021 “Burning Demons” door Erik Vink met Sociaal Theater

Burning Demons

Een project voor Bosch Parade 2021 door Erik Vink – Social Artist

Het concept ‘Burning Demons’ is geïnspireerd op het element De Stadsbrand op het middenpaneel van het schilderij “De Verzoeking van de Heilige Antonius” van Jheronimus Bosch. De zuiverende en vernieuwende kracht van het vuur is daarbij mijn uitgangspunt.
Opnieuw beginnen of verder gaan met iets, kan pas als je het voorgaande verwerkt hebt.

In dit project is de samenwerking met mensen van het Sociaal Theater belangrijk om dit proces te verbeelden.

Samenwerking met het Sociaal Theater

De wens voor een samenwerking ontstond tijdens de Bosch Parade in 2019.

Iedereen maakt dingen mee in zijn of haar leven die verwerkt moeten worden. Iedereen verwerkt op z’n eigen manier. Die manier heb je normaal gesproken geleerd van je ouders en naaste familie. Over het algemeen leer je dit op een constructieve manier zodat deze manier je helpt voor de rest van je leven. Je hebt geleerd dat je om kunt gaan met tegenslagen. Dat geeft vertrouwen.

Mensen kunnen ook zo vast komen te zitten dat het enorme gevolgen heeft zoals het verliezen van je baan, je huis en in een sociaal isolement kan komen te zitten. Om de structuur en controle weer terug te krijgen zal er afscheid genomen moeten worden van het oude: de destructieve vorm. Daarna kan een nieuwe, constructieve vorm gevonden worden. Dit begint met een toekomstperspectief.

In het project ‘Burning Demons’ wil ik de zuiverende en vernieuwende kracht van vuur laten zien door samen te werken met spelers van het Sociaal Theater die het zware traject, zoals hierboven beschreven, op dit moment doormaken. Ze zullen betrokken worden in het proces van creatie en uitvoering en daarmee een belangrijke spil vormen in dit concept. Ze zullen zichtbaar maken wat eenieder van ons in bepaalde mate in zijn of haar leven tegenkomt, en waar iedereen op zijn eigen manier mee omgaat.

Het concept van ‘Burning Demons’, de werkwijze en de performance is afgestemd met regisseuse van het Sociaal Theater: Iris van Rooij.

 

                              

Het Beeld

In het beeld maak ik de weggestopte demonen die ieder van ons in zich meedraagt zichtbaar. Ik laat ze in de vorm van grote maskers imposant en overweldigend omhoog reizen boven alles en iedereen uit. Dit toont hun grootsheid en kracht.

De basis is een driehoekige toren die door de schaarconstructie van 1,5 meter hoogte naar 9 meter hoogte kan reizen. Deze constructie is in een driehoek-vorm opgebouwd voor de sterkte van de toren en zodat het beeld en de totale performance altijd van alle kanten te aanschouwen is.

Op het moment dat de demonen op grote hoogte, schijnbaar onaantastbaar heersen, zal bij de performers (een combinatie tussen deelnemers van het Sociaal Theater, amateur en professionele performers) hun overlevingsdrang zich tonen. Hun interne vuur zal ontbranden en in de vorm van vlammen omhoogstuwen. De kostuums van de performers wikkelen langzaam van hun lichaam af en zoeken als een helse fik hun weg naar boven. De performers zijn de vlammen, en hun vuur zal verder aanwakkeren en de demonen omhullen totdat ze verzwolgen worden door het oplaaiende vuur. De muziek en choreografie en daarmee de beweging van de vlammende kostuums zullen dit beeld versterken.

Langzaam zakken de demonen in elkaar. De vlammen doven langzaam uit en worden weer opgenomen en omwikkeld door de performers in hun kostuums. De rust en kalmte keert terug. De as van de verbrande demonen is de vruchtbare grond waarop weer gebouwd kan worden.

Dit concept heb ik in een beeldende schets vertaald die te bekijken is via de onderstaande link:

https://youtu.be/Z9xbilncoeE

 

Erik Vink – Social Artist (Leiden, 1976)

Erik Vink neemt in een Social Art-project deelnemers met allerlei verschillende achtergronden mee, om samen tot een verandering, oplossing of een nieuw inzicht te komen. Dit komt uiteindelijk allemaal samen in de vorm van een beeldend kunstwerk.
Die verandering, oplossing of het inzicht, ontstaat bij de deelnemers tijdens het creatieve proces. Erik Vink heeft door zijn unieke kwaliteiten als Social Artist, een belangrijke rol in dit proces.
Social Art is niet tastbaar. Social Art omvat het totale voorafgaande proces tot en met het uiteindelijke kunstwerk. Door vallen en opstaan kom je verder. Doordat je dit samen doet, ontstaat er een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid naar elkaar en naar het uiteindelijke kunstwerk. Daardoor kan een Social Art-project tot een daadwerkelijke verandering leiden.

Social Art is een nieuw begrip. Er is dan ook geen vast stappenplan of een eenduidige definitie. Bij een Social Art-project is het belangrijk om vooral goed luisteren naar de verschillende mensen die betrokken zijn en de essentie van datgene wat besproken wordt boven tafel te krijgen. Dit zijn belangrijke eigenschappen van Erik Vink. Hij omarmt juist die complexiteit en kan daardoor tot een succesvol project komen.

 

 

 

 

 

© 2020, Erik Vink – Social Artist